Vaatteet päällä saunassa / repost from August 2017

Otin vastaan aavikon kutsun ja elämä Qatarissa on nyt alkanut. Kun astuin ulos lentokoneesta Dohan kansainvälisellä lentokentällä, en voinut uskoa todeksi sitä kuumuutta, joka meidät vastaanotti. Aurinkolasit menivät huuruun ja tunne oli täsmälleen sama, kun menet täysissä vaatteissa lisäämään saunaan puita. Lämpötilahan on silloin usein juuri tuo +45 astetta. Ensimmäisten päivien aikana hämmästyin kuumuutta joka kerta, kun astuin ilmastoidusta tilasta ulos.

Kanssani tässä kuumuudessa on mahtava ryhmä suomalaisia ennakkoluulottomia ja taitavia opettajia toteuttamassa koulutusvientiä. Olemme saaneet upean mahdollisuuden työskennellä Qatar-Finland International Schoolissa ja toteuttaa suomalaista opetussuunnitelmaa erittäin monikansallisessa yhteisössä. Koulumme sijaitsee vähän kaupungin ulkopuolella tasaisen hiekka-aavikon keskellä. Koulu loistaa valkoisena jo kaukaa kun sitä lähestyy. Qatar-Finland International Schoolin tilat ovat avarat ja toimivat. Yhteisopettajuutta luokka-asteiden kesken on helppo toteuttaa, kun kaikille on oma solunsa, missä toimia.  Itse saan tänä vuonna opettaa Grade Zero:ta, joka tarkoittaa ,että oppilaat ovat 5-6-vuotiaita! Eivät siis vielä edes eskari-ikäisiä.

Vaikka koulu ei vielä olekaan alkanut täällä, on ollut hienoa suunnitella opetusta yhdessä oman tiimin kanssa. Meille uusille opettajille yhteissuunnittelu on kullan arvoista. Tiimityöskentely on täällä aivan itsestäänselvyys, eikä ketään jätetä yksin puurtamaan. Meillä nollilla on myös jokaisessa luokassa oma koulunkäynnin ohjaaja. Olemmekin aivan ihmeissämme ja onnellisia näistä taitavista ja aikaansaavista nuorista naisista. Luokkahuoneet muuttuvat heidän käsissään toimiviksi oppimisympäristöiksi lähes ajatuksen voimalla. Kauniisti englantia puhuvat ohjaajat tulevat olemaan suureksi avuksi meille, jotka emme ole aikaisemmin opettaneet täyspäiväisesti englannin kielellä.

Ensimmäisten viikkojen ohjelmaan on kuulunut myös kaikki maahantuloon liittyvät kuviot. Röntgenkuvat, verikokeet ja lääkärintarkastus. Röntgenissä kuvattiin keuhkot vaatteiden läpi ilman mitään lyijysuojia ja meitä taivuteltiin hassuihin asentoihin. Jokaista vähän erilailla. Röntgenhoitaja varmaan naureskelee illalla kavereilleen, millaisia kevätjuhlaliikkeitä sai taas kiltit ulkomaalaiset tekemään. Lääkärintarkastus oli kyllä ihan paras. Vanha herrasmies esitti epäselvällä englannilla pitkän listan kysymyksiä ja raapusteli täysin käsittämättömällä käsialalla sanoja papereihin. Ilmeisesti kuitenkin englanniksi, koska kirjoitussuunta oli vasemmalta oikealle. Minun kohdallani lääkäri ilahtui, kun kuuli että minulla on kolme poikaa ja että aviomieheni on Qatarissa mukanani. Sormenjälkien ottaminen oli ehkä jännin tapaus näissä kuvioissa. Miehille ja naisille oli omat osastonsa ja samaa ryhmää sai olla kerrallaan ainoastaan viisi henkilöä paikalla. Tuntui aika hurjalta kun seinällä oli digitaalinen taulu, joka toivotti: Welcome to criminal investigation. Opimme, että virastoissa kannattaa istua eturiviin ja rohkeasti vaan ”etuilla”, vaikka ei olisikaan oma vuoro noin suomalaisen jonotuskulttuurin mukaisesti.

Vaikka aavikolla ollaankin, ei sentään teltassa pidä asua. Asunnon etsiminen ja valinta on vienyt kaikkien aikaa melkoisesti. Koti on niin tärkeä paikka, että sopivan etsimiseen kannattaa panostaa. Itse päädyin lopulta kalustettuun kaksioon, joka sijaitsee uutuuttaan hohtavassa tornitalossa meren äärellä. Uima-allasta, private beachiä ja kuntosalia samassa rakennuksessa oli mahdoton vastustaa. Talon aulatiloissa sijaitsee myös hieno Business Center, jota asukkaat saavat vapaasti käyttää. Grade Zeron vuosisuunnitelma suunnitellaankin siellä lähipäivinä.

Työviikko on täällä sunnuntaista torstaihin. Tulee varmasti olemaan outoa lähteä sunnuntaina töihin. Lukujärjestyskin näyttää hassulta, kun keskimmäinen päivä viikolla onkin tiistai! Koulu alkaa jo klo 7.30, joten aikaisia aamuja on tiedossa. Kun herätyskellon diginäyttö alkaa viitosella, on vuorokausirytmiä syytä hieman muokata. Mutta kouluun on hyvä ehtiä ennen aamuruuhkia ja oppilaiden kuljetusrumbaa. 


Tuleva kouluvuosi tulee taatusti olemaan ikimuistoinen, eikä varmastikaan ihan helppo. Mutta se ainakin on varmaa, että apua ja vertaistukea on saatavilla. Kouluyhteisömme on jo nyt muutaman orientaatiopäivän aikana osoittautunut kannustavaksi, innostavaksi ja hyvin taitavaksi. Olen enemmän kuin innoissani tarttumassa haasteeseen ja toivon oppivani tänä vuonna paljon uusia juttuja - kokovartalohiessä ulkona tai varpaat jäässä ilmastoiduissa sisätiloissa.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

H niin kuin haikeus

Blogin uusi koti

Qatarilainen kaistanvaihto/ repost